Yapısal Kablolama Nedir ?
Birden fazla alanın veri iletişim sinyallerini birleştiren sistemlere yapısal kablolama denir.
Yapısal Kablolama’nın Önemi
Problemsiz bir ağ (Netwok) sisteminin sağlanabilmesi için, kablolama altyapısının düzgün kurulmuş olması gerekir. Güvenilir, uzun ömürlü ve problemsiz bir çalışmanın temelini alt yapı oluşturur. İnternet, haberleşme ve zayıf akım sistemlerinde en çok karşılaşılan problem alt yapı kaynaklıdır. Bu nedenle, kablolama alt yapısı oluşturulurken doğru tespit, kaliteli işçilik ve malzeme kullanılmalıdır. Kritik noktalara çekilecek olan kablolar, mutlaka yedekli olacak şekilde olmalı. Yapısal kablolama da püf nokta endüstriyel normlara uygun hareket etmektir.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Veri (Data) kabloları ortama göre UTP (Unshielded Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) ya da Fiber Optik olarak tercih edilmelidir.
Kullanılan data kabloları bakır, Cat 6 veya Cat 7 olmalı.
- Tasarıma göre sıva altı, zemin altı, kanal içi, vb. şekilde motaj yapılır. Yapısal kablolama da kablo uçları, mutlaka bir data prizinde sonlandırılmalıdır. Elastik olmayan bu kabloların uçlarına data plug (RJ-45 Connector) monte edilmez. Kabloların diğer uçlarının toplandığı merkezde (tercihen sistem odası), kablolar Patch Panel denen pasif cihazlarda monte edilmeli.
- Data Prizleri – Bilgisayar ve Patch panel – Switch arasındaki bağlantılar, patch kablo olarak adlandırılan, çok telli kablolar ile üretilmiş, yumuşak ve elastik ara kablolar ile yapılmalıdır.
Data ve telefon kablolaması projelerinde mutlaka elektriksel altyapı gözden geçirilmelidir. Bilgisayar sistemleri için ayrı bir topraklama hattının olduğundan emin olunmalıdır. Topraklama, voltaj seviyelerinin tolere edilir sınırlar dahilinde olmalıdır.
Avantajları Nelerdir?
Bilgisayar, yazıcı, güvenlik kamerası vb. her türden aktif sistem aynı kablolama üzerinde çalışır.
Network kablolama sistemleri için verilen uzun periyotlu sistem ve uygulama garantisi değişkenlik gösterir. Üreticiye göre değişmekle birlikte (15-20 yıl) kulanlım sağlanarak düşük maliyet ile ekonomik çözüm sunar.
Büyük miktarlardaki bilginin, ses, veri ve görüntü şeklinde iletim ve paylaşımını sağlayan, internet, video konferas, IP Telefonu vb. uygulamaları destekler.
Sistemin getirdiği esneklik sayesinde patch panelde yapılacak basit bir port değişikliği ile istenilen alana data sağlanmış olunur. Şöyle tarif edecek olursak, bir data noktası veya telefon hattının başka bir yere taşınabilmesine olanak sağlar. Bu sayede extra kablo maliyetinden tasarruf sağlamış oluruz.
Kablolama üzerinden kaynaklanabilecek arızalar kısa sürede tesbit edilip giderilebilir.
Sistem yönetiminin basitleşmesi ile uzman çalıştırma ihtiyacı ortadan kalkar.
Kablolama organizasyonu sağlanmakta ve uygulanan patch panel ve kabinet sistemi ile kablolar dekoratif bir görüntü kazanır.
Yapısal kablolama ile 1 Gbps’a kadar bütün hızları desteklemek mümkündür.
Uzman Destek (Yapısal Kablolama – Network Çözümleri)
Nota Elektronik, yapısal kablolama yapan firmalar arasında yerini almıştır. Alt yapı gerektiren tüm uygulamalarımıza oldukça önem vermekteyiz, nitekim bu alanda yapılan hataların telafisi kolay olmuyor. Zemin tespiti, kullanılacak malzeme kalitesi, uygulama adımları, alt yapı işçiliklerinde dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Bir işletmede, network ağ yapısının temelini yapısal kablolama oluşturur. Orta ve uzun vadelerde sorun yaşamak istemiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sizlere destek olmaktan mutluluk duyarız.
Siz de fikrinizi belirtin