Ses Sistemleri

Evde, işyerinde, alışveriş merkezinde, kafede ve daha birçok alanda ses sistemleri sayesinde müzik dinleriz. Farkında olmasak da, iyi ve sakinleştirici müzik çalan alanlar bizlere daha cazip gelir. Bu sebeple işletme sahipleri, çalışan personellerinin verimliliği ve müşterilerinin alışveriş yapma eğilimlerini yukarı çıkartmak için kaliteli ses sistemlerini tercih ederler. Parazitli, kirli, yüksek sesli müzik yayını olan alanlarda durmak hoşumuza gitmez. Çünkü bu ortamlar ruhumuza hitap etmeyecektir. Oysa, rahatlatıcı müzik yayını içeren alanlar bizim için daha cazip, güven ve huzur veren yerler olacaktır. İyi bir ses sistemine sahipseniz, televizyon izlemek yerine müzik dinlemek daha cazip gelebilir.

Ses sistemi, amfi, kaynak cihazları ve hoparlörlerden oluşur. Kimi zaman tümleşik, kimi zamanda ayrı ayrı bölümlerden oluşabilmektedir. Kaliteli ses sisteminin önemi kadar, iyi kaynak yani müzik kayıtlarının önemi de çok büyüktür. Ses sistemi ne kadar iyi olursa, müziklerdeki hataları da o kadar ortaya çıkarır. Şöyle ki ses sisteminde, detay ne kadar çok olursa, müzikteki sahnede 3 boyutlu olur. Buda ya analog kayıt ya da yüksek çözünürlüklü master kayıtlar ile mümkündür. Bu nedenle ses sistemine verdiğimiz önemi, medya seçimine de vermeliyiz. Sesin en iyi hali, yalın şekliyle analog halidir. Dijital kayıtlar örnekleme yaptıkları için, analog kayıtlar kadar güzel olamaz. Anolog medyalara bant ve plak iyi birer örnektir.

Ses Sistemleriyle ilgili merak edilen bazı konuları başlıklar halinde bu yazımızda bulabilirsiniz. Konuyla ilgili sormak istediğiniz ne varsa bize her zaman yazabilirsiniz.

Ses Sistemlerinde Bütçenin Önemi

Ses sistemlerindeki denge ve uyumun sağlanabilmesinde ilk kıstas, bütçeye uygun donanım tespitidir. Şöyle örnek vermek gerekirse, 10.000 dolarlık sistem, sizin dinleme yapacağınız alanda, 500 dolarlık sistem kadar iyi netice vermeyebilir.

Bunun nedeni, dinleme yapılacak alanın hacmi, hoparlörlerin konumu, elektrik altyapısı, ve akustik kaynaklı olabilir. Ses sistemi alımlarında, iyi araştırma yapmalı ve gelişi güzel tercihlerden kaçınılmalıdır. Bu işe yeni başlayacaksanız, giriş seviyesi fiyat performans ürünleri tercih edebilirsiniz. Çünkü üst sınıf ürün ile başladığınızda, sorunlarda beraberinde başlar. -Bir memnuniyetsizliktir ki sormayın gitsin.! Güvenilir kişi ya da kurumlardan 2. el ürün de tercih edilebilir. İyi bir ses sisteminiz olmasını istiyorsunuz, firmaların akustiği sağlanmış deneme odalarında test ettiniz ve almaya karar verdiniz. Bilmeniz gereken en önemli olay aynı ses kıvamını ve kalitesini dinleti yapacağınız ortamda alamayacağınızdır. Bu alımı yapmadan önce mutlaka kendi ortamınızda da dinleyin ve öyle karar verin, sonucunda bütçeniz sarsılmasın.

Hi-Fi & Hi-End Ses Sistemi Nedir? (Ses Sistemleri)

ses-sistemleriKeman ya da gitarı hiç canlı dinlediniz mi? Çoğumuz dinlemişizdir. İşte yüksek sadakat (hi-fi) aslına, özüne yakın anlamında bir terimdir. Ses sistemleri belirli kalite ve standartları

barındırdıklarında hi-fi kategorisine girerler. Yani hi-fi ses sistemler, enstrümanları, vokali ve bütün sahneyi aslına yakın çalan sistemlerdir. Hi-End ses sistemleri ise, sesi en üst kalitede, doğal ve saf çalan, çoğunlukla analog sistemlerdir. High End ses sistemleri, High Fidelity cihazlardan oldukça maliyetli ve iyi sese sahiptirler.

Eski Müzik Sistemi Sorunları ve Çözümleri

ses-sistemleriEski amfi, hoparlör, cd çalar, pikap, radyo, kasetçalar ve diğer müzik cihazlarını kullanmak bazen sorunlara neden olmaktadır.

Bunun nedeni yıllara bağlı komponentlerin değerlerini yitirmesi, kondansatörlerin kuruması, pot, role ve kontakların oksitlenmesi olabilmektedir. Bunlar aşılamayacak sorunlar değil. Nostaljik yada uzun süre kullanmadığınız cihazlarınızın bakımı için, profesyonel destek almanız şart. Nota elektronik, profesyonel teknik ekip kadrosuyla, ses sistemi tamir, bakım, onarım ve montaj desteği sunmaktadır.

Ses Sistemlerinde Akustiğin Önemi

Şunu unutmamak gerekir ki, bir ses sistemi sadece hoparlör ve amfiden ibaret değildir. Dinleti yapacağımız ortam, ses sisteminin akustik anlamda çok önemli bir parçasıdır.

Çünkü hoparlörlerden çıkan ses sinyalleri, çeşitli nesnelere çarparak bize geri döner ve bu şekilde duyum sağlarız. Etrafa çarpan bazı sinyaller yok olur, bazıları da şiddetli bir şekilde duyulur .Bu nedenle ses sistemimizin performansını değerlendirirken akustiği de unutmamalıyız. Kadife perde, halı, kütüphane, akustik için harika eşyalardır. Cam, parke, boş duvar akustik için sorun teşkil eder. Akustik işi ayrı bir mühendislik dalıdır. Ses sistemlerine yatırım yapacaksanız akustiği sakın ihmal etmeyin. Fakat akustiği çok abartıp her yeri kaplatırsak, bu sefer oda sağırlaşır. Frekanslar sönümlenir. Kesinlikle bu işi uzmanlarına danışarak özel ölçüm ve hesaplar neticesinde yaptırın. Kansorejen olmayan, alev yaymayan kaliteli ve kurumsal firmaların ürünlerini tercih edin.

Hoparlör Bağlantısı Nasıl Yapılmalıdır?

ses-sistemleriBazı sistemlerden, yanlış bağlantı ve hatalı konumlandırma gibi sebeplerden dolayı iyi sonuç alınamayabilir.

Hoparlörler kablolarının + ve – uçlarını ters bağlantı yaptığımızda faz farkından dolayı sistemden kötü ses çıkacaktır. Ters bağladığımızda bir hoparlör öne hareket ederken, diğeri arkaya doğru hareket edecektir. Bu durum, sahne dengesini bozarak, müzik dinleme zevkimizi kaçıracaktır. Bu sebeple hoparlör bağlantısı yaparken, varsa kablonun yönü ve polariteye dikkat etmeliyiz. Banana ve diğer bağlantı terminallerini iyi ve sıkı bağlandığından, emin olmalıyız.

Bi Wiring Hoparlör Bağlantısı (Ses Sistemleri)

ses-sistemleriBas ve tiz sürücüleri ayrı bağlanan hoparlörleri, daha kaliteli sese erişebilmek için sürücüleri ayrı amfi ya da kanaldan bağlayabiliriz.

Öncelikle hoparlör bağlantı terminalinde bulunan köprüyü sökmeliyiz. A ve B çıkışlarından hoparlör kablolarımızı hoparlörlere 2 kablo ile bağlamalıyız. Genelde alt terminal bas, üst terminal tiz sürücüye aittir. Bi wiring bağlantı imkanınız yok ise aradaki köprü yerine kısa hoparlör kablosu koymanız ses için yararlı olacaktır.

Biwiring Bağlantı Şeması

Biwiring Bağlantı Şeması

Ses Sistemleri-Hoparlör Tercihi Nasıl Yapılmalıdır?

Her odaya her hoparlör uymaz. Çünkü 15-20 metre kare hacimli bir odaya raf tipi hoparlör, 25 metre kare veya daha büyük odalar için kule tipi hoparlör daha uyumlu olacaktır. Çok sürücülü büyük hoparlörler göze hoş gelir, fakat hem çalıştırması hem de uygun konumlandırması zordur. Hoparlör tercihi yapmadan önce dinleme yapacağınız alan, sizin hoparlör ile mesafeniz, bütçeniz,  her biri ayrı öneme sahiptir.

Ses Sistemlerinin Kurulumunu Neden Uzman Bir Personele Yaptırmalıyım?

Profesyonel ses sistemi kuran firmaların, bakış açıları normal bir dinleyici gibi kesinlikle değildir. Ses sistemini zincir halkası gibi düşünürsek, halkanın en zayıf noktası kadar sonuç alınır. Konumlandırma, kablolama, cihazları uyum içerisinde bağlama ve daha bir çok ayrıntıyı göz ardı etmemeliyiz. Kabloların doğru giriş ve çıkışlara bağlanması, büyük önem arz etmektedir. bu nedenle iyi performans için giriş ve çıkış bağlantıları doğru ve dengeli yapılmalıdır.

Ses Sistemi Kurulumuyla ilgili detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz…